Våra program under hösten 2024

22 oktober. Ruth Kvarnström-Jones har skrivit romanen "De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel" som samtidigt är en kulturhistorisk skildring av en epok och inte minst av Forestas skapare Wilhelmina Skogh. Fascinationen för hotellet föddes för fyrtio år sedan då Ruth Kvarnström-Jones fick sommarjobb där och i arbetet med boken har hon dykt djupt ner i hotellets historia. En bok med gott humör och ett stort mått av jävlar-anamma. Författarinnan, född i England men numera Breviksbo, kom också nyligen ut med en bok om NK, "Väninnorna på Nordiska Kompaniet".

Rekordmånga, 250 personer, lyssnade i den knökfulla Gustaf Dalénsalen medan ytterligare ett 50-tal personer tyvärr inte fick plats för att lyssna på en författare som i högt och medryckande tempo berättade om sina två böcker i serien "Stockholms pärlor". Detta var ett samarrangemang med Stadsbiblioteket.



18 september. Per Svensson. Augustprisvinnare, Årets svenska fackbok 2023. Den nästan osannolikt flitige författaren och kulturjournalisten Per Svensson kom ut med boken, "Zorn – ett liv – en tid", som är mycket mer än en biografi; den är kulturhistoria mer än konsthistoria. Per Svensson målar med bred pensel världen kring förra sekelskiftet. För Zorn var en internationell konstnär som inte bara höll sig i Sverige, Dalarna och Dalarö, utan rörde sig över hela Europa och ofta reste till USA. Eftersom Zorn hade sina största framgångar som porträttmålare anlitades han av många att världens stora och vi får sidoblickar på presidenter, industrimagnater, konstnärer, författare och andra. Zorn var en social climber som mycket målmedvetet klättrade från enkla förhållanden till en topposition i konstvärlden. 129 personer lyssnade i Gustaf Dalénsalen. Ett samarrangemang med Stadsbiblioteket.


3 september. Lasse Berg. I dessa dystra tider gav oss Lasse Berg, med boken "Tillsammans", ett hopp om mänsklighetens framtid. Utifrån studier och inte minst ett halvsekels vistelser i Afrika visade han människans medfödda vilja att samarbeta för att göra världen bättre. Om vi bortser ifrån - även om det är svårt - ett antal tyranner som skapar och underblåser konflikter, så har människor aldrig haft det så bra. Men varför har ett antal förtryckare nu skaffat sig så stor makt? 153 personer lyssnade i Gustaf Dalénsalen. Ett samarrangemang med Stadsbiblioteket.

Våra program under våren 2024:

7 maj. Andrev Walden, Augustprisvinnare med årets svenska skönlitterära bok ”Jävla karlar”, fyllde Gustaf Dalénsalen i stadshuset. Bibliotekets Vänners ordförande Lena Norberg ställde många frågor om författarens mamma och fick ärliga och tänkvärda svar, av en liten kille som nu blivit stor. Det blev många skratt men också en hel del tankar om hur den tidiga uppväxten nu format hans liv. 190 personer lyssnade. Detta var ett samarrangemang med Stadsbiblioteket.



18 april. Mikael Niemi hade vi lyckats locka ner från Tornedalen för att berätta om en släkt som slits sönder av en strejk. I romanen ”Sten i siden” står två bröder i centrum, en inflytelserik predikant och en vägrallare på 1910-talet. Sedan rör sig krönikan ledigt mellan 1930-, 1940-, 1990- och 2000-talen. Boken har lovordats inte minst för Niemis magiska språk: det ”sprakar som norrsken” och ”språket gör saltomortaler” som recensenterna skrev. Det blev en mycket underhållande timme i Gustaf Dalénsalen. 187 personer lyssnade. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.



19 mars. Lena Andersson, journalist, författare och debattör, samlade rekordmånga åhörare när hon, rätt ingående, berättade om sin senaste bok "Studie i mänskligt beteende". Boken var Augustpris-nominerad.

Det är en samling sammanhängande berättelser om kvinnor som, inte alltid med framgång, försöker förstå sitt liv och andras. Lena Andersson har själv beskrivit berättelserna som en rad ”moraliteter” vilken kan tolkas som att kvinnorna inte nödvändigt är realistiskt tecknande utan snarast exempel på olika dygder och laster.

Det gör att även om boken är skönlitterär så är den samtidigt en samling kommentarer till aktuella förhållningssätt och debatter.

Det blev många skratt och starka applåder. Samarrangemang med Ansgarskyrkan. Cirka 210 personer lyssnade.


29 februari. Lena Norberg, ordförande för Bibliotekets Vänner, presenterade i Lidingö stadshus boken ”En stad som lever sitt eget liv”, om Lidingö stads första 25 år (1926–1950). Det var blev dramatiska år. En härva av bedrägerier drev en bank och flera villabolag i konkurs och gjorde det möjligt för den unga staden att 1929 köpa stora markområden, och 1943 ännu mer. Under beredskapsåren var Elfvik centrum för försvarets avancerade arbete med att knäcka koder. Spioner uppdagades och hemliga förhandlingar pågick mellan Finland och Sovjet. Flyktingar kom i stora mängder till Breviks brygga. Vid krigsslutet, efter en hård politisk strid, fick Lidingö sitt ”Manhattan”, Torsviksplatån. Lidingö blev en blandad stad.

Boken ges ut av Lidingö Hembygdsförening, som var medarrangör. Cirka 170 personer lyssnade.


Våra program under 2023:

7 december. Carina Burman, författare och docent i litteraturvetenskap, har ett författarskap som omfattar många genrer från biografier över kända författare till romaner och deckare. I ”Drottningar och pretendenter – om guldålderns deckarförfattarinnor” berättar hon roligt och kunnigt om brittiska och svenska deckarförfattarinnor. En del författare är gamla vänner, en del spännande personer som man kanske missat. Dagmar Lange, Loulou Forsell och Kerstin Ekman är tre svenska deckarförfattarinnor som hon gillar, liksom engelska Dorothy L. Sayers. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.


15 november. Svante Weyler, journalist, författare och förläggare, lyfter fram litteraturens
förmåga att göra livet lite större i sin bok: ”Böckerna: och meningen med världen”. I en sorts memoar om böcker som format honom från ungdomen och framåt möter vi – förutom författaren själv – andra författare som PO Enquist, Hilary Mantel, Torgny Lindgren, Christa Wolf, Agneta Pleijel och Imre Kertész. "För att förstå världen måste man läsa romaner", som Svante Weyler säger. Samarrangemang med Stadsbiblioteket. Många hade kommit för att lyssna.


13 november. "Skrivet på Lidingö – en litterär tidsresa". Ett lite annorlunda program. En tidsresa där man fick möta författare och texter som skrivits på Lidingö, från Carl Michael Bellman och Hedvig Charlotta Nordenflycht till Erik Axel Karlfeldt, Pär Lagerkvist, Berthold Brecht, Beppe Wolgers och Tage Danielsson, med flera. Dramatenskådespelaren Margaretha Byström läste texterna. Vägvisare var Carl-Henrik Ankarberg och Lena Norberg. Ett samarrangmang med Lidingö Hembygdsförening och Stadsbiblioteket. Rekordmånga, över 160 personer, lyssnade. På vår Medlemssida finns texterna från kvällen.


11 oktober. Sofia Lundberg, lidingöbo, en av Sveriges mest översatta kvinnliga författare, samtalade med Lena Norberg om boken ”Det sista konstverket”, en berättelse om föräldrars svek mot sina barn och myndigheternas blindhet inför vad som är bäst, men också om att kärlekens band är starkare än blodets och om att det går att göra en skillnad i en människas liv. Hon berättade också om sitt arbete som författare. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.


20 september. Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap från Uppsala, berättade om sin bok om Harry Martinson, ”Min egen elds kurir”, som kom ut i maj. Martinson blev tidigt känd för sin charm och stilistiska briljans – en fattigpojke ur folkdjupen som via litteraturen nådde samhällets höjder. Men bakom hans leenden och framgångar fanns allvarligare ärenden. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.


31 maj. Emma Hamberg är en av Sveriges mest lästa författare som skriver både feelgood för vuxna, ungdomsböcker och personliga kokböcker. I Gustaf Dalénsalen i Lidingö stadshus berättade hon om sitt skrivande inför en entusiastisk publik. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.


3 maj. Sven-Eric Liedman, professor emeritus, 84 år i juni, har skrivit en essäbok om att få en lycklig ålderdom – "I november". I Ansgarskyrkan berättade han för Lena Norberg om boken men också om sin långa samvaro med idéhistoriens giganter. Och han har inte satt punkt ännu. För efter november kommer ju december.

21 mars. Steve Sem-Sandberg, författare, kritiker, översättare, medlem av Svenska Akademien, talade om sin roman "Oceanen", om Rousseau, bannlyst i Frankrike år 1765, som befinner sig på den minimala schweiziska ön Saint-Pierre i sjön Biennes. På natten kommer de oförsonliga drömmar och förflutna handlingar han länge valt att inte kännas vid. Samarrangemang med Stadsbiblioteket


16 februari. Anneli Jordahl, kulturjournalist och författare, presenterade den Augustnominerade "Björnjägarens döttrar". Recensenterna beskriver den som fräck och rolig och en "slösande rik skröna". Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

Våra program under 2022:
1 december. “Böcker att önska eller ge bort”. Hösten avslutades med att fyra bibliotekarier gav förslag på böcker i olika genrer.

Bibliotekets Vänner bjöd på glögg med goda tillbehör. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

15 november. Daniel Bergmans besök inföll också under Kulturveckan. Daniel Bergman har skrivit boken “Hjärtat”, en stark berättelse om barndom, kända föräldrar och sjukdom. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

13 november. Ett av Bibliotekets Vänners bidrag till Lidingö Kulturvecka var en “Liten Bokmässa”, där publiken fick träffa författare med Lidingöanknytning. Lena Norberg talade med Niklas Natt och Dag, Felix Åberg, Karin Sundberg, Marie Hedegård, Kajsa Franchell, Lena Glaser och Christer Lindarw. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

26 oktober. Jan Eliasson presenterade sin bok “Ord och handling”. Diplomaten, utrikesministern, och vice generalsekreteraren i FN, berättade om sitt långa liv i diplomatin och gav utblickar mot aktuella oroshärdar. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

 

13 oktober. Lena Norberg berättade om den dramatiska tiden 1905 - 1925 då Lidingö gick från att vara bonnaland till stad. “Lidingö upptäcktes som bekant 1905" var ett samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

29 september. Elisabeth Åsbrink talade om sin bok “Mitt stora vackra hat” om Victoria Benedictssons liv, om rätten att få bestämma över sitt liv och att få skriva. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

13 september. Lena Andersson presenterade sin senaste bok “Koryféerna”, en både spännande och tankeväckande bok om både konspirationsteorier, vad vi som medborgare får veta och inte veta och, inte minst, om varför man ska skriva eller inte skriva romaner. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

19 april. Niklas Natt och Dag. Med böckerna “1793”, “1794” och “1795” har författaren gjort stor succé med skrämmande skildringar om ett Stockholm vi inte kan känna igen oss i. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

5 april. Dag Sebastian Ahlander kom under våren 2022 ut med boken “Romarrikets undergång”. Under tusen år blomstrade riket. Många frågor från publiken om dagens aktuella situation med ett krig runt hörnet. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

 

22 mars. Sara Lövestam, den verkliga språkpolisen och med en stor portion humor är i grunden lärare. Hon talade också om sin trilogi “Monika”. Föreningsgården.

 

22 februari. Magnus Västerbro samtalade med Bertil Montalvo utifrån sin Augustnominerade bok “Tyrannens tid: om Sverige under Karl XII”, den skrämmande skildringen av Sverige under kungens diktatur med de kostsamma krigen som utarmade landet. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

26 januari. Johanna Broman Åkesson som är en mycket underhållande föreläsare talade om “Povel Ramel 100 år”, Lidingöbon, sångaren och poeten som skulle fyllt 100 år 2022. På grund av pandemin flyttades arrangemanget till Föreningsgården.

Våra program under 2021:

7 december. Eva-Karin Gyllenberg, ”Svenska kvinnliga pionjärer – från Agnes till Wilhelmina”. VIP-kväll bara för medlemmarna. Föreningsgården.


18 november. Klas Östergren med sin förläggare Stephen Farran-Lee om sina senast utgivna böcker, ”Två pistoler” och ”Julrevy i Jonsered och andra berättelser”. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

20 oktober. Elisabeth Hedborg om sin bok ”Min far var rysk soldat: De sovjetiska flyktingarna i Sverige”. Se även 1 december 2020. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

 

13 september. Jesper Högström om ”Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen”. Föreningsgården.

 

Våren 2021 kunde inget program ordnas på grund av pandemirestriktionerna.

Våra program under 2020:

1 december. Elisabeth Hedborg. TV-journalisten med rötter på Lidingö har skrivit om en mörk sida av Sverige i slutet av andra världskriget. ”Min far var en rysk soldat” är en stark, avslöjande berättelse som inte handlar om hennes egen pappa, men blottar en hemlighetsfull händelse som upprör. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

 

11 november. Nina Wähä. ”Testamente” fick i våras Sveriges Radios romanpris. Författaren, skådespelaren och sångerskan från Tornedalen är lika spännande på scen som när hon skriver böcker. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

13 oktober. Karin Smirnoff. Årets mest uppmärksammade författare med flera utmärkelser. Hennes trilogi som slutade med boken ”Sen for jag hem” har blivit bästsäljare. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

 

16 september. Gunnar Bolin. Hans bok ”Hovjuvelerarens barn”, om pappan hovjuveleraren, har väckt stor uppmärksamhet. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

 

26 februari. Patrik Svensson. Malmöjournalisten och vinnaren av årets Augustpris för bästa fackbok har gjort sensation över hela världen med ”Ålevangeliet”, skildringen av den gåtfulla fisken som redan de grekiska filosoferna förundrades över. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

29 januari. Ingrid Carlberg, om Nobel och ”Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”. Augustprisbelönad författare och journalist, berättade om sin nya bok. Hon har grävt i arkiv i flera länder och funnit okända källor, vilka spridit nytt ljus över mannen, som drömde om att göra nytta för mänskligheten. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.

Våra program under 2019:

16 november. Jonas Hassen Khemiri. Hans bok ”Pappaklausulen” handlar om en son som vill förändra relationen till sin pappa när han själv blivit far. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

16 oktober. Anna Nordlund skrev om Sveriges modernaste kvinna Selma Lagerlöf – ett lika vackert som spännande verk om vår världsberömda och förbluffande moderna landsmaninna. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

2 oktober. Horace Engdahl. Hans senaste bok heter ”Nattens mänsklighet” och handlar om författaren Rétif de la Bretonnes nattliga vandringar i Paris 1780. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.

 

18 september. Dag Sebastian Ahlanders bok ”Sverige vid avgrunden 1808-1814” skildrar en marskalk och de märkliga turerna kring Bernadottes väg till den svenska tronen. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.


23 april. Jens Liljestrand där författare och biträdande kulturchef på Expressen. Han har skrivit ”Mannen i Skogen”, den unika boken om författaren Vilhelm Moberg. Samarrangemang med Ansgarskyrkan.


20 mars. Cecilia Torudd blev en kär bekant med alla som följde hennes bilder och texter i Dagens Nyheter under titeln ”Den ensamma mamman”. Det är humoristiska och tänkvärda funderingar kring mammarollen som hon byggde på egna erfarenheter. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.


19 februari. Alex Schulmans nya bok heter ”Bränn alla mina brev”. Han berättar om äktenskapet mellan sina morföräldrar Karin och Sven Stolpe och en brinnande förälskelse mellan Karin och Olof Lagercrantz. Samarrangemang med Stadsbiblioteket.